O božićno-novogodišnjem poklanjanju

Podelite ovaj post

U nedeljama nakon prošlogodišnjeg Božića dobio sam nekoliko pisama nesrećnih i tužnih roditelja, baka i deka, nezadovoljnih atmosferom tokom prazničnih dana.

„Osećam se kao budala što sam unuku kupio poklon. Vladao je haos i niko se nije ni zahvalio na poklonima.“ „Toliko smo želeli da provedemo ugodno vreme s decom i muževljevom sestrom, a na kraju smo završili u haosu i svađi.“ „Unuci su razmaženi, a roditeljima je svejedno. Deca bukvalno “plivaju” u poklonima i postaju nemoguća.“ „Na porodičnoj proslavi bilo nas je šestoro odraslih i petoro dece. Nakon deset minuta zavladao je totalni nered, deca su vrištala i svuda je bio pobacan ukrasni papir za poklone. Nije izgledalo kao da je iko srećan. Što da promenimo za naredni Božić?“

Odgovor

Sve porodice i društva imaju korist od pravila koja kreiraju dobru i prijatnu atmosferu. Ukoliko pravila izostanu, sve može krenuti po zlu. Isto vredi ukoliko pravila ima previše. Božić u postmodernoj konzumerističkoj porodici ne može da prođe prijatno ukoliko odrasli ne preuzmu vođstvo i ne postave pravila igre kako bi prevenisali haos, istovremeno pomažući deci da nauče osnove ljubaznosti i uljudnosti. Sve to, naravno, zavisi od porodice do porodice, te od toga šta odrasli zapravo žele.

Kao početnu tačku uzeo sam pretpostavku da odrasli žele da kreiraju porodičnu tradiciju, umesto nereda ili toga da deca preuzmu vođstvo. Deca svojom kakofonijom samo popunjavaju prazninu koju bi inače morali odrasli da popune, svojom tradicijom darivanja poklona.

Pre nego smo živeli u društvu izobilja, deca su za Božić dobijala nešto što im je zaista bilo potrebno. Ukoliko je ostalo još novaca, možda bi i dobili neku igračku. Imam osećaj da danas mnogo roditelja, baka i deka misli da deca treba da dobiju sve što požele i da se, šta više, međusobno takmiče ko će pokloniti što skuplji poklon. Drugim rečima, božićni i novogodišnji pokloni su postali statusni simbol za odrasle, na račun deteta. Takvo poklanjanje često preraste u neugodno iskustvo za sve uključene. Isto vredi i za naviku odraslih da kupuju ogromne količine poklona koji delom ili u potpunosti promašuju svoju svrhu i postaju samo kratkoročni objekat detetove pažnje.

Zar nije Božić namenjen deci? Da, bar tako kažu u delu hršćanske tradicije, koja slavi Isusovo rođenje. To znači proslavu, koja je veselje za dete, a ne okupljanja u kojima deca postanu neraspoložena, nedruželjubiva i zahtevna, jer su odrasli, zbog pogrešno shvaćenog pojma nežnosti prema deci, njima prepustili svoje vodstvo.

Nekoliko saveta

Dopustite mi da vam predložim nekoliko načela za ovu posebno veče:

Dečije liste želja su samo to – izraz njihovih želja i pomoć odraslima, ako su bez ideje šta da poklone. Želje nisu naredbe koje su odrasli dužni da poštuju.

Dobar poklon je onaj o kojem su odrasli promislili i odlučili se da će ga pokloniti detetu – jer oni (odrasli!) to žele. To daje veću vrednost poklonu od njegove stvarne cene.

Dobiti dar od nekoga je privilegija, ne nešto što se samo po sebi podrazumeva!

Dajte najmlađima i najmanje strpljivoj deci božićni poklon, npr. od Deda Mraza, već tokom dana. Uključite decu u kićenje i stavljanje poklona ispod jelke. Planirajte božićnu večeru na način da i najmlađa deca mogu ostati budna bar nekoliko sati nakon večere. Neka jedan od roditelja s jednim detetom upali lampice na jelki, pre nego ostali dođu u sobu. Ukoliko je to deo vaših običaja, pevajte i plešite oko božićnog drveta. Nakon svega, uz čaj ili kafu, kolače i čokoladu, podelite darove prateći sledeće predloge:

Dajte sebi vremena

Svako dete, jedno po jedno, neka potraži poklon koji nije namenjen njemu. Taj poklon neka preda osobi kojoj je namenjen. Dajte toj osobi dovoljno vremena, da otvori svoj poklon, da mu se razveseli i zahvali se osobi od koje je poklon dobio. Zatim potražite sledeći dar i tako nastavite dok svi pokloni nisu podeljeni i dok svi nisu iskazali svoju zahvalnost.

Učenje putem primera

Večera nije trenutak za čvrsto i odlučno vaspitanje. Dovoljno je da odrasli pruže dobar primer ličnim ponašanjem te će deca polagano učiti vrednosti koje se cene u njihovoj porodici.

Pravila

Ukoliko je atmosfera u porodici posebno haotična te puna čvrste i krute tradicije, bilo bi mudro nova pravila predstaviti nekoliko dana ranije, pre Božića. Moguće je da nekoj deci to neće biti po volji, no to će proći kad osete prednosti ovakvog načina proslave.

Prethodni saveti i principi nisu recept niti predstavljaju „ispravan“ način slavljenja Božića, već samo predlog, koji možete da prihvatite ako prošle godine niste bili zadovoljni prazničnom atmosferom u svojoj porodici. Nema nikakvog razloga da menjate svoje običaje i prilagođavate ih ovima, ukoliko ste svi u porodici već zadovoljni.

Srećan Božić!

Jesper Jul


Ovaj tekst je autorsko delo Jespera Jula. Ukoliko želite da ga objavite na svom sajtu/portalu/blogu molimo vas da navedete autora teksta i link ka sajtu Familylab Srbija. Hvala vam na razumevanju.

Prijavite se na naš newsletter

Pročitajte još tekstova