Šta me je online rad naučio o roditeljskom vođstvu? | Familylab Srbija

Šta me je online rad naučio o roditeljskom vođstvu?

Podelite ovaj post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Share on telegram

Ovo što vidite na mom licu je čist užas…
Možda vam se ne čini ali verujte…to je baš to.
Užas, kada sam u sred online vebinara na kom je bilo prisutno više 70 osoba bezuspešno pokušavala, da u isto vreme, otvorim svoju prezentaciju, odgovaram na razne poruke, pratim tek pridošle učesnike i smisleno komuniciram sa panelistima. Svi koji me poznaju znaju da sam po temperamentu izrazito fokusirana što multitasking često čini misaonom imenicom za mene.

Ok, mogu da razmišljam u pravcu: ako to već znaš, šta ti je trebalo u život u da se prihvatiš uloge moderatora?
– Uf, velika želja, strast prema temi podrške nastavnicima i danak neiskustvu.

I naravno, taj prvi vebinar koji smo organizovali prošao je sa morem mojih grešaka i propusta. Iako su moje koleginice bile fantastične, učesnici zadovoljni, a ja više puta tokom susreta verbalizovala da su ovo greške iz kojih učim, meni je nakon tog događaja bilo teško da se otrgnem od nezadovoljstva, prebrojavanje i ponovnog odigravanja u glavi onoga što doživljavam kao sopstvene propuste. A ne stojim uvek baš dobro sa svojim nesavršenstvom.🙈😂

Sreća pa sam okružena (ili sam se okružila) ljudima koji su podrška, moja ogledala i to veče sam dobila poklon u vidu pitanja: „Pa zar vebinar nije bio na temu podrške nastavnicima da budu blagi prema sebi u trenutku kada se uče novim veštinama u inače haotičnom periodu pandemije?“, „Zar nisi ti ta koja tvrdi da su greške prilika za učenje? Pa daj i sebi to pravo.“
Kao da me je neko opaučio po glavi. Koliko puta neke divne, pametne reči izlaze iz naših roditeljskih, partnerskih ili profesionalnih usta sa željom da podržimo i podstaknemo drugog, a sami sebi ne dajemo dozvolu, pravo da to važi i za nas.
Da li nam drugi mogu poverovati? Mogu li nešto od nas naučiti? Sigurno, ali ne to što bismo mi želeli. Deca mogu npr. naučiti da mama govori jedno ali radi nešto drugo i deca će uvek poverovati onom što nije izrečeno.

Znači li to da smo beznadežni slučajevi? Nikako! To znači da smo ljudi i da grešimo i da ovaj put, svesnosti i autentičnosti u različitim ulogama nije lak. Kaže jedna divna koleginica iz Slovenije – 51% je mera stvari. Ako u 51 situaciji od 100 reagujem drugačije, osvestim sebe i preuzmem odgovornost za to, mogu da se potapšem po ramenu i čestitam sebi na velikom uspehu. A nije loše bodriti i potapšati sebe po ramenu i dok smo na putu otkrivanja sebe i osvajanja ovih kompetencija.

Ok, šta dalje. Ovo je situacija kada sam gurnuta iz svoje zone komfora i „primorana“ da otkrivam i istražujem svetove online komunikacije i kreiram događaje koji će u virtualnom svetu podražavati toplinu, ušuškanosti, bliskost i sigurnost susreta kakve volim da vodim. Online terapija mi nije nepoznanica, uverena sam da je moguće biti povezan i prisutan iako izostaje fizička blizina.

Ali grupe, eeeeee online grupe su nešto novo za mene. Pre nego što sam oglasila prvi online inspirativni seminar „Roditeljsko vođstvo“ dugo sam brojala, zbrajala i oduzimala sve moguće i nemoguće faktore i promišljala šta mi je ok da ponudim. Onda sam se setila jednog od prvih psihoterapijskih edukativnih workshopova koje sam pohađala kada je predavač insistirao da mi, učesnici u sali sednemo na određeni način.
Pomislih tad: kako čudan čovek.
Rekao je: „da biste vi dobili maksimum od mene bitno mi je da sednete na ovaj način“.
-„Ok, (unutrašnje kolutanje očiju) kako čudan i težak čovek. Ne razumem. Pa zar nije on tu zbog nas? Zar nama ne treba da bude sve potaman“?

Kasnije sam razumela da je to vođstvo na delu. Da bismo preuzeli odgovornost i vođstvo u svojoj porodici i timu (ili na seminaru koji vodimo) nužno je da se pobrinemo za sebe!

I tada mi je sinulo, bitno je da ja ponudim ono sa čim sam ja ok jer tek tada ću roditeljima ponuditi punu vrednost sadržaja i seminara uopšte.

A to ne mora nužno da se poklapa sa savetima stručnjaka za marketing, možda neće biti onako kako to drugi rade ili neće biti isplativo kako bi moglo da bude. I nema ništa loše u tome da „ta strana“ na tasu prevagne ukoliko sam ok sa onim što sam ja u ovom momentu i okej sa svim onim čemu sam rekla DA i čemu sam rekla NE.

Za mene je bitno da je strukturom i sadržajem ono što nudim zasnovano na relevantnim naučnim saznanjima i vrednostima o kojima piše Jesper Jul ali ono najvrednije je da sam sve to propustila kroz sebe i procenila sa čim sam ja ok, a sa čim ne. Da ponudim nešto što za mene ima vrednost iza koje mogu da stanem svim svojim bićem.

Stoga, odlučih mirne savesti nema naknadnog snimka, postova na društvenim mrežama „po pravilima“, promocije i snimanja mene lično, zadiranje u moju intimu, nema ničega sa čime ja trenutno nisam ok, a opet i bez svega toga pravim veliki izlaz iz svoje zone komfora.

Da li to znači da će uvek biti tako? Naravno da ne. Da li to znači da nisam otvorena za sugestije i očekivanja učesnika? Takođe ne. Svest o mojim normama, vrednostima, snagama i slabostima i refleksija koliko se one i na koji način razlikuju od učesnikovih samo će ojačati moj profesionalni pristup, odnos sa učesnicima i intervencije usmerene prema njima. Tako da, ukratko, želim da čujem vaša očekivanja i želje, želim da sarađujemo i potrebno mi je da ovu online priču uradimo na moj način pošto trenutno ne vidim bolji način za mene.

Tako je i u porodici. Čini mi se da je velikom broju roditelja sa kojima radim teško da se „odlepe“ od teorije i da nauče da se „koriste samim sobom i svojim integritetom i iskustvima ne bi li postali dobar vođa u svojoj porodici. A o sebi učimo iz situacije koje smo prošli, neke stvari ne možemo unapred otkriti.
Pozivam vas da promišljamo o vođstvu u porodici, kako ga vi vidite, koje su vaše vrednosti gde bi moglo da „zapne“, na šta ste ponosni i šta biste mogli drugačije?
Vidimo se 23.04. u 18.30 na inspirativnom seminaru za roditelje „Roditeljsko vođstvo“.

Prijavite se na linku.

 

Prijavite se na naš newsletter

Pročitajte još tekstova

Zbunjeni smo, smemo li uopšte da grdimo dete?
Porodica

Zbunjeni smo, smemo li uopšte da grdimo dete?

Ako pod tim pojmom podrazumevate: etiketiranje, podučavanje, popovanje, posramljivanje, kolutanje očima, moralisanje, vaspitavanje “sa visine”, jedinstvenu priliku za kraći traktat o pravilima ponašanja, kritikovanje stilom “piton davi svoj plen”, manipulaciju,

Pridružite se našoj mejling listi i primajte najnovije članke, tekstove i informacije o aktivnostima koje pripremamo za vas.