Organizer

Familylab Srbija
Phone
+381 65 200 33 49
Email
[email protected]
Website
www.familylab.rs
QR Code

Date

10-09-2018
Expired!

Time

18:00 - 21:00

Inspirativna grupa za profesionalni razvoj i podršku

[fusion_builder_container hundred_percent=“no“ hundred_percent_height=“no“ hundred_percent_height_scroll=“no“ hundred_percent_height_center_content=“yes“ equal_height_columns=“no“ menu_anchor=““ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ class=““ id=““ background_color=““ background_image=““ background_position=“center center“ background_repeat=“no-repeat“ fade=“no“ background_parallax=“none“ enable_mobile=“no“ parallax_speed=“0.3″ video_mp4=““ video_webm=““ video_ogv=““ video_url=““ video_aspect_ratio=“16:9″ video_loop=“yes“ video_mute=“yes“ video_preview_image=““ border_size=““ border_color=““ border_style=“solid“ margin_top=““ margin_bottom=““ padding_top=““ padding_right=““ padding_bottom=““ padding_left=““][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=“1_1″ layout=“1_1″ spacing=““ center_content=“no“ link=““ target=“_self“ min_height=““ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ class=““ id=““ background_color=““ background_image=““ background_position=“left top“ background_repeat=“no-repeat“ hover_type=“none“ border_size=“0″ border_color=““ border_style=“solid“ border_position=“all“ padding_top=““ padding_right=““ padding_bottom=““ padding_left=““ dimension_margin=““ animation_type=““ animation_direction=“left“ animation_speed=“0.3″ animation_offset=““ last=“no“][fusion_button link=“http://www.familylab.rs/wp-content/uploads/2018/08/Prijavnica-za-inspirativnu-grupu.doc“ text_transform=““ title=““ target=“_self“ link_attributes=““ alignment=““ modal=““ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ class=““ id=““ color=“default“ button_gradient_top_color=““ button_gradient_bottom_color=““ button_gradient_top_color_hover=““ button_gradient_bottom_color_hover=““ accent_color=““ accent_hover_color=““ type=““ bevel_color=““ border_width=““ size=““ stretch=“default“ shape=““ icon=“fa-angle-double-down fas“ icon_position=“left“ icon_divider=“yes“ animation_type=““ animation_direction=“left“ animation_speed=“0.3″ animation_offset=““]Preuzmite Prijavnicu[/fusion_button][fusion_text columns=“1″ column_min_width=““ column_spacing=““ rule_style=“default“ rule_size=““ rule_color=““ class=““ id=““]

Ko brine o onima što brinu?

Kada vaspitači, učitelji i nastavnici uče ili govore o svom profesonalnom razvoju uglavnom puno pričaju o deci i njihovim roditeljima. Oni, kao osobe, obično su izostavljeni. Čini se da važi nepisano pravilo da do god su odnosi između profesionalaca, dece i roditelji dobri i adekvatni, retko kad otvaramo temu dobrobiti odraslih u sistemu vaspitanja i obrazovanja. Međutim, kada se pojave konflikti, profesionalci prepoznaju da im nedostaje pomoć i podrška. Do njih tad ne stiže poruka da su važni (važno je to šta mislite, šta želite, kako se osećate), da su u redu, da je vaspitanje i obrazovanje proces, da postoje kolektivna spremnost i iskustvo u rešavanju problema sa kojim se oni u tom trenutku susreću.

• Kako ste?
• Kako vidite sebe i svoj posao?
• Kako se nosite sa svakodnevnim izazovima?
• Da li ste ikada osećali kao da između vas i deteta u vašoj grupi/razredu postoji neka prepreka koja vam otežava proces rada?
• Jeste li ikada mislili da niste dovoljno stručni, da ne znate dovoljno i da ne umete da se “izborite” sa nekom situacijom ili zahtevom?
• Da li se ikada u radu susreli sa izazovnim situacijama za koje ste imali potrebu da izdvojite dodatno vreme kako biste bolje razumeli što se tu zapravo događa?
• Na koje načine susreti sa decom dodiruju vaš unutrašnji svet?

Ova pitanja retko kad postavljamo i retko kad dobijamo odgovor na njih.

Rad u vrtićima, školama i drugim obrazovnim institucijama obogaćuje nas kao ljudska bića ali je izuzetno zahtevan. Danas se suočavamo s pedagoškim izazovom koji u prošlosti nije postojao: deca imaju drugačiji status u društvu, njihov odnos sa odraslima više ne karakteriše strah i strahopoštovanje prema autoritetu koji je uslovljen društvenom ulogom odraslih. Da bi se razvijala i napredovala, deci su potrebni odnosi s odraslima zasnovani na ravnopravnom dostojanstvu. Međutim, deca se često suočavaju s odraslima koji su odrastali u kulturi poslušnosti i koji, kao deca, najčešće nisu iskusili poštujuće odnose i ne mogu da se oslone na sopstvena iskustva koja bi im bila od pomoći u kontaktu s decom danas. Primarno obrazovanje profesionalce priperema ih za prenošenje nastavnih sadržaja, međutim interpersonalnim procesima koji oblikuju njihov svakodnevni profesionalni život ne posvećuje se pažnja. Profesionalci se susreću s nužnošću da se samostalno uče veštinama građenja odnosa.

ŠTA JE TO INSPIRATIVNA GRUPA ZA PROFESIONALNI RAZVOJ I PODRŠKU?

Profesionalni razvoj koji uvažava prethodna znanja, iskustava, potrebe, ali i razume kontekst i okolnosti u kojima ljudi rade, pomaže jačanju profesionalnih kompetencija i daje učesnicima osećaj povezanosti, kompetentnosti, samopouzdanja i samosvesti. Prostor kreativnosti koji se pri tome otvara omogućava učesnicima da sopstveni rad prilagode deci sa kojima rade i njihovim potrebama, znanjima, različitostima i iskustvima. Tek razvijajući ličnu kompetentnost menjamo sebe i time utičemo da se i drugi promene.

Proces profesionalnog razvoja počinje uvidom u lično profesionalno iskustvo koje pojedinac može da iskaže na sigurnom mestu u grupi, pri čemu se uz podršku ostalih članova grupe može da se suoči sa sopstvenim emocijama i mogućim problemima koji su često sastavni deo svakodnevnog profesionalnog rada. U tom kontekstu, učestvovanje u radu grupe članovima nudi rasterećenje, podršku, različite uvide u konkretne situacije, razmenu iskustva i znanja, razvoj novih veština, strategije nošenja sa neslaganjima i različitostima, unapređenje sopstvene brige o mentalnom zdravlju te jačanje profesionalnog identiteta.

Inspirativna grupa za profesionalni razvoj ne predstavlja procenu niti nadzor nad izvršavanjem profesionalnih obaveza, ali jedan od njenih ciljeva jeste osiguravanje kompetentnog i odgovornog rada u skladu s profesionalnim vrednostima, etikom struke i zakonima. Njen rad se zasniva na spremnosti svakog pojedinca da otvoreno iznosi svoje nedoumice, razmišljanja i pitanja od interesa. U grupi se kreira i podržava otvorena klime u kojoj su različitosti dobrodošle. Međutim odlučujuća, je lična motivacija pojedinca.

Vaspitači, učitelji i nastavnici susreću se jednom mesečno (3 sata) u grupi koja broji od šest do osam učesnika. Učesnici su se dobrovoljno opredelili za ove sastanke koji se održavaju van njihovog radnog vremena. Sastanci su organizovani u skladu sa dogovorenom strukturom. Na taj način, osiguravamo efikasno korišćenje vremena i održavamo visok kvalitet razgovora.

Susreti će imati nekoliko delova:
1. uvodni deo (20min)
2. istraživanje specifične teme/ problema (70 min)
3. pauza (10min)
4. radioničarski rad na specifično zadatu temu od interesa za učesnike (60 min)
5. završni krug (10min)

Rad u grupi nas uči da svaki kontakt s klijentom, u ovom slučaju detetom, dodiruje naš unutrašnji svet, te da mi kao profesionalci, tek putem svesti i refleksije o unutrašnjim procesima, razvijamo svoju profesionalnost i sposobnost da sebe upotrebimo kao instrument u procesu rada.

KOME SU INSPIRATIVNI SUSRETI NAMENJENI?
Grupa je namenjena iskusnim i manje iskusnim vaspitačima, učiteljima i nastavnicima koji žele da:
• dobiju podršku u suočavanju sa svakodnevnim stručnim izazovima
• kritički da razmatraju svoje postupke iz različitih uglova
• razvijaju relacione kompetencije
• brinu o svom mentalnom zdravlju uprkos stresorima u radnom okruženju
• žele da budu deo zajednice odgovornih profesionalaca.
U grupu se može uključiti minimalno 6, a maksimalno 8 stručnjaka.

NA KOJI NAČIN SU SUSRETI ORGANIZOVANI?
Susreti grupe odvijaće se jednom mesečno u trajanju od 3 sata. Predviđena je realizacija 10 susreta tokom školske godine 2018/2019. Termin odvijanja susreta dogovoriće članovi grupe sa voditeljem grupe Ivanom Muškinjom. Supervizije će se odvijati u prostorijama Familylab Srbija, Save Ljubojeva 9, Novi Sad. Važno je sudelovati na svim susretima.

Voditelj grupe je Ivana Muškinja, voditeljica Familylab Srbija, specijalicta psihosocijalnog pristupa u socijalnom radu i porodični psihoterapeut.

CENA
Cena jednog susreta iznosi 1500,00 din po osobi. Superviziju može da plati učesnik samostalno ili ustanova/organizacija u kojoj je zaposlen. Svi učesnici dobiće Familylabovu potvrdu o broju sati stručnog usavršavanja.

Podelite ove informacije sa zainteresovanim vaspitačima i nastavnicima.
Radujemo se Vašem sudelovanju i zajedničkom učenju!

Za dodatne informacije pišite nam na [email protected]
Moguće je zakazati individualan info susret ili skype razgovor.

[/fusion_text][fusion_button link=“http://www.familylab.rs/wp-content/uploads/2018/08/Prijavnica-za-inspirativnu-grupu.doc“ text_transform=““ title=““ target=“_self“ link_attributes=““ alignment=““ modal=““ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ class=““ id=““ color=“default“ button_gradient_top_color=““ button_gradient_bottom_color=““ button_gradient_top_color_hover=““ button_gradient_bottom_color_hover=““ accent_color=““ accent_hover_color=““ type=““ bevel_color=““ border_width=““ size=““ stretch=“default“ shape=““ icon=“fa-angle-double-down fas“ icon_position=“left“ icon_divider=“yes“ animation_type=““ animation_direction=“left“ animation_speed=“0.3″ animation_offset=““]Preuzmite Prijavnicu[/fusion_button][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]