Inspirativna grupa: Ko brine o onima što brinu

Rad u vrtićima, školama i drugim obrazovnim institucijama obogaćuje nas kao ljudska bića ali je izuzetno zahtevan. Kontinuirani pritisak i stres ne ostaju bez posledica. Profesionalci na različite načine reaguju na uporno preopterećenje i nedostatak podrške. Neki od signala da vam je potrebna podrška mogu biti:

 • Emocionalna iscrpljenost, zamor
 • Smanjenje radne efikasnosti i uspeha na poslu zbog negativnog stava prema radu,
 • Ravnodušnost i/ili negativan stav koji može da preraste u grubo, neosetljivo ili čak neprilagođeno ponašanje prema deci, roditeljima ili kolegama i/ili povlačenje od njih.
 • Niska tolerancija na frustraciju
 • Anksioznost, nervoza ili napetosti u telu
 • Samooptuživanje, gubitak samopouzdanja i samopoštovanja,
 • Tendencija da se traži krivac u drugima

Želite li da proširiti ugao gledanja na izazove sa kojima se susrećete u praksi? Želite li da unaprediti vaše profesionalne kompetencije? Želite da dobijete inspiraciju za nove pristupe? Želite li da učite o sebi?

IMG_0108

Ukoliko želite da...

 • dobijete podršku u suočavanju sa svakodnevnim stručnim izazovima
 • kritički razmatrate svoje postupke iz različitih uglova
 • razvijate relacione kompetencije (kompetencije za građenje odnosa)
 • steknete konkretne, promenjive veštine i alatke koje će vam olakšati odnose sa decom i roditeljima
 • aktivno brinete o svom mentalnom zdravlju uprkos stresorima u radnom okruženju
 • budete deo zajednice odgovornih profesionalaca.

Onda je grupa “Ko brine o onima što brinu” prilika za vas!

Onda je grupa “Ko brine o onima što brinu” prilika za vas!

Unutar grupe proces profesionalnog razvoja počinje uvidom u lično profesionalno iskustvo koje pojedinac može da iskaže na sigurnom mestu, pri čemu se uz podršku ostalih članova grupe može da se suoči sa emocijama i mogućim problemima koji su često sastavni deo svakodnevnog profesionalnog rada.

U tom kontekstu, učestvovanje u radu grupe članovima nudi rasterećenje, podršku, različite uvide u konkretne situacije, razmenu iskustva i znanja, razvoj novih veština, strategije nošenja sa neslaganjima i različitostima, unapređenje sopstvene brige o mentalnom zdravlju te jačanje profesionalnog identiteta.

Inspirativna grupa za profesionalni razvoj ne predstavlja procenu niti nadzor nad izvršavanjem profesionalnih obaveza, ali jedan od njenih ciljeva jeste osiguravanje kompetentnog i odgovornog rada u skladu s profesionalnim vrednostima, etikom struke i zakonima.

Vaspitači, učitelji, nastavnici i stručni saradnici susreću se jednom mesečno u grupi koja broji od šest do deset učesnika. Učesnici su se dobrovoljno opredelili za ove sastanke koji se održavaju van njihovog radnog vremena. Tok razgovora podeljen je na tri faze. Sastanci su organizovani u skladu sa dogovorenom strukturom. Na taj način, osiguravamo efikasno korišćenje vremena i održavamo visok kvalitet razgovora.

Na koji način su susreti organizovani?

Susreti grupe odvijaju se jednom mesečno u trajanju od 2,5 sata. Predviđena je realizacija 10 susreta u jednom ciklusu. Termin odvijanja susreta dogovaraju članovi grupe sa voditeljem grupe Ivanom Muškinjom. Susreti se odvijaju u prostorijama Familylab Srbija, Bulevar Oslobođenja 55, Novi Sad.

Važno je sudelovati na svim susretima.

Voditeljka edukacije

Ivana Muskinja
Ivana Muškinja

spec. psihosocijalnog pristupa u soc.radu, porodični psihoterapeut, voditeljica Familylab Srbija