Marija Pejica Petrašević

Na put izučavanja tema vezanih za roditeljstvo dovela me je želja da u vezi sa svojom decom uživam, a ne da mi dani prolaze u iščekivanju njihovog odlaska na spavanje. Tu je i želja da im budem mama sa kojom se osećaju prijatno, a ne ona od koje se sklanjaju, jer im je ugodnije samima nego u njenom društvu. Nisam želela da nas razdvaja nervoza, već spaja bliskost i razumevanje.
U potrazi za formulom zadovoljstva za nas, čitala sam literaturu u kojoj sam se suočila sa rečima Jespera Jula koji je bio jedan od mojih prvih vodiča na tom putu. Pridobio me je svojim nonšalantnim tonom, pojednostavljivanjem stvari i preciznim vrednostima značajnim za porodični „rast“.
Usput sam se susrela sa radom drugih stručnjaka na čijim edukacijama sam napredovala i osećala da se krećem u pravom smeru, jer je moj odnos sa decom postajao onaj u kojem svi lakše dišu.
Nedavno, prelazim još jednu stepenicu u smeru napretka i postajem sertifikovani kouč svesnog roditeljstva.
Krećući se ovom putanjom uspela sam da u očima sve dece uočim potrebu da budu prihvaćena takva kakva jesu, da ih neko razume i podrži. I eto me u ovoj priči, jer osećam dužnost da im pomognemo da odrastaju bez straha vaspitavani ljubavlju.