Vrednosti u roditeljstvu – začin koji nedostaje

Podelite ovaj post

Kako nam jasne vrednosti mogu olakšati roditeljsku ulogu?

Mi u Familylab-u pričamo o vrednostima, one su osnova i okosnica našeg rada! Pitate se kakve veze imaju vrednosti sa roditeljstvom? Sa svim onim svakodnevnim momentima iz života naše porodice? Želite da znate kako vam uopšte mogu biti od koristi u izazovnim situacijama? Zašto bi se kao roditelj uopšte bavili njima?

Najednostavnije, zato što vam svest o vrednostima može olakšati život. Zato što su vrednosti naši vodiči na putu roditeljstva kojim biramo da idemo. Zato što jasne vrednosti u porodičnom životu utiču i na ciljeve kojima stremimo i uopšte povećavaju kvalitet i punoću života za sve članove porodice.

Za početak, hajda da vidimo šta su vrednosti. Kako je to pisao Jesper Jul, to su misli i ideje kojima pridajemo poseban značaj i za koje verujemo da mogu obogatiti naš život.

Probajte da se setite bar 5 vrednosti koje su vam značajne u porodičnom životu. Koje npr. želite da i vaša deca vrednuju ili želite da ih vaspitanjem prenesete vašoj deci. Da li su to odgovornost, poštenje, empatija, ambicija ili skromnost? Dajte sebi vremena i pronađite baš svojih 5 vrednosti.

… A sada me zanima, kako vaš porodični život oslikava te vrednosti?

Jedan deo roditelja kada osvesti koje su to njihove vrednosti osvesti i da ih retko praktikuju u svakodnevnici.
One su više deo “dekora”, više ideje, želje i aršini po kojima bi voleli da žive ali u svakodnevnom životu neke od njih ne prepoznaju u svojim delima, niti u porodičnom životu.

Na primer, možete želeti da vaše dete izraste u odgovornu osobu, koja ume da zastupa sebe, a da od njega dok ga učite odgovornosti (npr. za svoj domaći zadatak, oblačenje ili nešto slično) očekujete slepu poslušnost.
Pa šta je to što zapravo negujete kod deteta? Odgovornost ili poslušnost?

Ili još jednostavnije…

Zalažete se za čistiju planetu, okačili ste divan post na Instagramu pre par dana i onda ste jutros na putu za posao iz auta u pokretu izbacili papirnu čašu za kafu.
Pa ne ide baš.

Pritom, ne mislim da je moguće (niti je potrebno) izbeći greške koje nam se svima dešavaju ali i za njih treba preuzeti odgovornost kada ih uočimo.

Deca se vrednostima uče bivajući i živeći uz nas! One su više put kojim idemo nego cilj kome stremimo!

I to nije jednostavno.
Živeti život u porodici u skladu sa svojim vrednostima…
Živeti život u zajednici, a i isto vreme u skladu sam sa sobom…
Dati drugima pravo na njihove vrednosti i znati svoju meru…
Za mene je to umetnost života.

I nije za čudo što roditelji često utehu ili sidro u svetu poljuljanih vrednosti nalaze u “objektivnim” istinama. Tražeći savete stručnjaka, brza rešenja, metode, ono “kako”.

I u tome ne mora da bude ništa loše, dok god ne pokušavate da vaše članove porodice ili porodični život ugurate u koncepte nekog drugog. U ideje bez da se istinski zaintereseujete za to ko su to danas ljudi koji čine moju porodicu. Ne, šta ja mislim ko su ili ko bih ja želela da budu već istinski ko su oni!

Zašto?

Zato što u žaru pregovaranja sa vašim petogodišnjakom (ili petnaestogodišnjakom) oko igranja igrica neće vam od pomoći biti da se pozovete na Jespera Jula.

Zato se čini da sada više nego ikad definicija dovoljno dobrog roditelja je da je to onaj roditelj koji prati dete, odgovara blagovremeno na potrebe deteta ali i prati sebe, upoznaje i sluša sebe. I onda na osnovu tih znanja, uvida i informacija preuzima odgovornost i vodi.

Uzmite papir i olovku i posvetite vreme razmišljanju o vašim vrednostima u porodici.

Nabrojte 10 za vas važnih vrednosti u porodičnom životu?
Koje ste nasledili iz porodice porekla?
A koje ste naknadno prisvojili?
A koje su vrednosti vašeg partnera ili partnerke?
Kako ste do sada razgovarali o vašim vrednostima?
Koje vrednosti živite, a koje su samo deo dekora?
Koje vrednosti biste želeli da i vaša deca usvoje?
Kako to možete da uradite da vaša deca zapravo mogu da ih dožive i osete dok ih tome učite?

I još jedno zašto? Zato što da biste znali kako morate znati SVOJE zašto.

Ovo su naše vrednosti u Familylabu: Lična odgovornost, ravnopravno dostojanstvo, autentičnost i integritet!
Ako vam je potrebna inspiracija ili podrška u roditeljstvu ili porodičnim odnosima na pravom ste mestu….

Pišite nam i zakažite online roditeljsku konsultaciju.

Prijavite se na naš newsletter

Pročitajte još tekstova